email: info@elektromaterijal.hr tel: +38521569782 Facebook Instagram LinkedIn
Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Komparacija
Favoriti
Prijavi se
Prijavi se
Kada je potreban gromobran?
29. 11. 2022.

Kada je potreban gromobran?

Što je gromobran?

Gromobran je zaštita koja se koristi za štićenje objekata i konstrukcija, primjerice zgrada, kuća, električnih vodova i postrojenja na otvorenom, od posljedica udara munje koje za sve nabrojane objekte mogu biti iznimno štetne. Gromobran štiti i od potencijalnog stradavanja   osoba koje se nalaze u određenom objektu za vrijeme udara munje.

Sam gromobran se sastoji od tri dijela: prvi dio je prihvatni vod, odnosno sam vrh gromobrana, koji najčešće bude napravljen od bakra ili čelika zbog izvrsnog svojstva provodljivosti ovih materijala. Ova čelična traka bude postavljena na rubove krova te ona služi za ‘hvatanje’ groma i provođenje njegovog naboja vodičima u druge dijelove gromobrana. Na prihvatni vod se nastavljaju okomiti vodovi napravljeni od metalnih traka ili užadi koji povezuju glavni prihvatni vod s uzemljivačem. Oni čine drugi dio gromobrana, a treći i završni dio je uzemljivač, koji svu električnu energiju koju primi od udara groma prosljeđuje u tlo.

Gromobrani sprječavaju velike štete, ne samo na objektima, nego čine i pouzdanu zaštitu ljudi i životinja, ali i različitih uređaja. Budući da su u Hrvatskoj uslijed klimatskih promjena grmljavinska nevremena sve češća, svaka bi osoba trebala razmisliti o koristi gromobrana i o postavljaju gromobrana na objekt u kojem živi, ako to nije već prethodno napravljeno. 

U današnje vrijeme, mreže kablova izvan kuća sve se više isprepliću pa udar munje može predstavljati rizik za više kuća istovremeno. To je još jedan od razloga zašto su gromobrani iznimno korisni za dobrobit ljudi.

Gromobran

 

Kako funkcionira gromobran?

Gromobran funkcionira na sustav privlačenja munje u željenu točku. Munja se opisuje kao naglo pražnjenje atmosferskog električnog naboja u grmljavinskim oblacima. Ona je obično povezana s pojavom snažnog bljeska te snažnog zvučnog udara. 

Gromobran svojom strukturom nakuplja ione pozitivnog naboja u sam vrh, a negativne elektrone gura prema uzemljenju kroz vodič. Pritom će se pozitivno nabijene čestice vratiti natrag prema oblaku, a negativno nabijene čestice krenuti prema uzemljenju. Na ovaj način će gromobran i oblak uskladiti i izjednačiti svoje naboje, što čini gromobrane najlakšim načinom neutraliziranja oblaka.

 

Sustav gromobranske zaštite

Ako je sustav gromobranske zaštite adekvatan i ispravan, on će sam po sebi preuzeti električno pražnjenje. Da bismo to omogućili, svi metalni dijelovi kuće moraju biti uključeni u taj sustav, odnosno mrežu. Šipkama se mora prekriti velika površina krova, a točke ne bi smjele biti udaljene više od pet metara od uzemljenja.

Budući da je postavljanje gromobrana kompliciran koncept, mora ga se prepustiti profesionalcima. Svi su sustavi gromobranske zaštite te njihovo postavljanje uvjetovani zakonskim propisima te je važno da ih postavljaju stručnjaci koji posjeduju nužnu dokumentaciju. Važan dio samog postavljanja su i nužni pregledi te ispitivanja instalacija koji uvelike smanjuju mogućnost potencijalnih opasnosti za ljude i objekte.

Gromobranska zaštita

 

Zakon o postavljanju gromobrana na kuće

Trenutno važeći Zakon o postavljanju gromobrana, odnosno sustavima zaštite od djelovanja munje, vrijedi još od 2008. godine. Tada je ovaj Zakon donijelo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Njima se propisuju svi tehnički propisi o gromobranima, primjerice što sve mora biti zaštićeno gromobranom, koji sve moraju biti dijelovi gromobranske instalacije, od kojih materijala smiju biti izrađeni vodovi, hvataljke, odvodi i spojevi, na koji način moraju biti postavljeni na objekte te kako mora izgledati propisno izvedeno uzemljenje. 

Zakon navodi i svu tehničku dokumentaciju koja je potrebna, na osnovu koje se izrađuju gromobranske instalacije te kako se mora izvršavati pregled i ispitivanje gromobranskih instalacija.

Zakon propisuje da sustav gromobranske zaštite nije potreban za građevine za koje je procjenom rizika od udara munje dokazano da je rizik manji od 0,00001 posto (odnosno 1:100.000) za rizik gubitka ljudskog života i 0,001 posto (odnosno 1:1.000) za ostale rizike. 

Postavljanje gromobrana, sudeći prema Zakonu, nije potrebno za privremene građevine te građevine koje su još u postupku građenja, željezničke sustave izvan važećih zaštićenih građevina, vozila, brodove, zrakoplove, podzemne cjevovode, elektromagnetske i telekomunikacijske vodove. Sve ostale građevine moraju biti zaštićene gromobranima.

 

Najbolja gromobranska oprema

Pouzdana gromobranska zaštita je ona koje će najbolje osigurati osobu i objekte od udara munje. Električne struje koje se pojavljuju pri udaru munje su iznimno velike i tako jaka struja s velikom lakoćom može prouzrokovati požar ili ogromna oštećenja na objektima. Učinkovita zaštita je postavljanje vodiča na onim dijelovima na kojima se može očekivati udar.

Postoji velik izbor gromobranske opreme u Hrvatskoj. Jedna od tvrtki koja se bavi prodajom visokokvalitetne gromobranske opreme je elektromaterijal. Na ovoj stranici možete pronaći velik broj uzemljivača, gromobranskog pribora te odvodnika prenapona. Tvrtka surađuje sa pouzdanim inozemnim te domaćim proizvođačima, kao što su Obermoser-Fendrich, Omega i Vedriš te je kvaliteta svih proizvoda zagarantirana.

Posjetite njihovu web stranicu, na kojoj pod kategorijom uzemljivača možete pronaći razne pocinčane ili inox trake te aluminijske ili inox žice. Od gromobranskog pribora ova vam tvrtka nudi križne spojnice, nosače za crijep i oluk, zidne i krovne nosače, obujmice za slivnik, ormariće za mjerni spoj, perforirane trake, mehaničku zaštitu i sonde te alat za formiranje vodiča, a možete pronaći i više vrsta odvodnika prenapona.

Ako ste u potrazi za drugim vrstama elektromaterijala, na stranici možete pronaći i kabele i vodiče, prekidače i priključnice te LED rasvjetu.

Gromobranska oprema


Održavanje gromobranske opreme

Održavanje sustava gromobranske opreme podrazumijeva:

  • redovite preglede sustava koji moraju biti odrađeni u vremenskim razmacima i na način koji je određen projektom građevine te Tehničkim propisom
  • izvanredne preglede sustava nakon nekog izvanrednog događaja ili ako je uložen zahtjev od strane inspekcije
  • izvođenje radova kojima se sustav zadržava ili vraća u ono stanje koje je određeno elektrotehničkim projektom građevine

Pregledi i ispitivanje sustava zaštite od munja moraju se provoditi odgovarajućom uporabom mjerne i ispitne opreme prema normi HRN HD 62305-4. Učestalost redovitih pregleda određuje se i provodi sukladno zahtjevima iz projekta građevine te prema određenim razinama zaštite sustava. Razdoblje između pregleda može, ovisno o razini zaštite sustava koja je određena za građevinu, biti između 1 i 2 godine, a razdoblje između ispitivanja i mjerenja može biti između 2 i 6 godina.

Pregledima se utvrđuje jesu li svi dijelovi sustava u ispravnom stanju i ispunjava li sustav u cjelini zahtjeve određene projektom građevine.

Ako želite bezbrižnost i tijekom najolujnijih dana ispunjenim grmljavinskim nevremenima i ako želite da vam olujni dani budu isti kao i oni sunčani, s povjerenjem se obratite tvrtki Elektromaterijal i odaberite kvalitetnu opremu koja će vam i olujne dane učiniti bezbrižnima.