email: info@elektromaterijal.hr tel: +38521569782 Facebook Instagram LinkedIn
Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Komparacija
Favoriti
Prijavi se
Prijavi se
Savjeti za održavanje utičnica i prekidača
29. 11. 2022.

Savjeti za održavanje utičnica i prekidača

Pri gradnji kuće ili adaptaciji stana potrebno je donijeti mnogo važnih odluka – što onih praktičnih, što estetskih. U uređenju doma tako odabir utičnica i prekidača često padne u drugi plan. 

Glavna uloga im je praktičnost i funkcionalnost, tako da mnogi bez puno planiranja odabiru svoje utičnice i prekidače. No, često tek nakon useljenja i konkretnog korištenja shvatimo koliki je njihov značaj. 

Osim njihove funkcionalnosti, potrebno je obratiti pažnju i na položaj utičnica i prekidača, kako bi nam bili što korisniji i praktičniji za svakodnevno korištenje. Potrebno je na osnovu kućanskih i ostalih uređaja pomno isplanirati njihov položaj i broj. 

Nadalje, ne treba zaboraviti i na njihov izgled. Iako se radi o malim detaljima, često krivo odabrane utičnice i prekidači mogu “upadati u oko”. Odaberite moderne prekidače i utičnice koji će se uklopiti u ostatak Vašeg interijera. Obratite pažnju i na kvalitetu, budući da ćete ih ipak svakodnevno koristiti. 

Nakon što ste se odlučili za svoje nove utičnice i prekidače, potrebno ih je pravilno održavati i njegovati kako bismo se što duže mogli služiti njima. 

U nastavku Vam donosimo nekoliko savjeta za ispravno održavanje i korištenje. 

 

Provjerite ispravnost utičnica i prekidača

Uz svakodnevno korištenje dolazi i do kvara utičnica i prekidača. Ukoliko sumnjate da imate nekakav kvar, potrebno je najprije provjeriti njihovu ispravnost. Iako mnogi sami znaju provjeriti ispravnost i zamijeniti utičnice, najsigurnije je takve poslove prepustiti stručnjacima, kako ne bi došlo do strujnog udara ili požara.

Kada primijetite da Vam je utičnica pokidana ili dolazi do njenog zagrijavanja, potrebno je ne koristiti takve utičnice i prekidače, te što prije zamijeniti takve elektromaterijale. 

Prije ikakvog kontakta sa strujom, potrebno je najprije isključiti osigurače kako biste bili sigurni te mogli sigurno otkloniti kvar. Čak i nakon isključenja osigurača svakako je potrebno još jednom provjeriti kontakt te zatim krenuti s radovima. 

Utičnice i prekidači

 

Zamijenite oštećene uređaje

Ukoliko sumnjate da se u Vašem domu nalaze oštećeni uređaji, potrebno ih je što prije testirati i zamijeniti. 

Kako oštećeni prekidači i utičnice, tako i pokvareni kućanski i ostali uređaji koje koristimo mogu predstavljati veliku opasnost u domu. Baš zbog svakodnevne upotrebe, potrebno je reagirati na vrijeme i sanirati eventualna oštećenja. 

S električnim uređajima potrebno je oprezno rukovati te pri tome svakako poduzmite sve mjere opreza i zaštite. Oštećena mjesta i kvarove nikako nije poželjno dirati, nego se preporučuje uređaj iskopčati iz struje ili spustiti osigurače. 


 

Kupite kvalitetne utičnice i prekidače

Ukoliko mijenjate oštećene prekidače i utičnice ili kupujete nove za svoj novi dom, obratite pažnju na njihovu kvalitetu. Iako Vam se možda na prvu čini da je razlika samo u cijenama i izgledu, u praksi to izgleda drugačije. 

Kvalitetne utičnice i prekidači neće se lako pokidati i oštetiti ili izvući iz zida i tako ugrožavati Vašu sigurnost i sigurnost svih ostalih ukućana. Budući da se radi o konkretnom kontaktu sa strujom, bitno je odabrati utičnice i prekidače koji će biti sigurni i dugotrajni za svakodnevno korištenje. 

Kvaliteta svakako utječe na cijene utičnica i prekidača, no shvaćajte to kao ulog u sigurnost i funkcionalnost svoga doma. Najbolje prekidače i utičnice možete lako pronaći i naručiti već jednim klikom miša na stranici elektromaterijal te si osigurati visoku kvalitetu i odličnu uslugu.

 

Alkohol kao sredstvo za čišćenje

Uz svakodnevno korištenje dolazi naravno do zaprljanja utičnica i prekidača. Budući da svi ukućani gotovo sve prekidače u kući ili stanu dodiruju više puta dnevno, potrebno ih je s vremena na vrijeme dezinficirati. 

Tako da pri sljedećem generalnom čišćenju Vašeg doma ne zaboravite i na te male prenositelje bakterija. To ćete najlakše postići alkoholom ili dezinficijensom na bazi alkohola, kako biste bili sigurni da su Vaši prekidači potpuno čisti.

Utičnice su, primjerice one u kuhinji u blizini štednjaka, koje su svakodnevno izložene prašini, masnoćama i ostalim onečišćivačima. Tako dolazi do zaprljanja, a često i do žutila izvorno bijelih utičnica. 

U tom slučaju, najefikasnija metoda je ugasiti osigurač te oprezno skinuti utičnice. Zatim pripremite alkohol ili nekakav drugi proizvod na bazi alkohola te njime namočite krpu ili spužvu te pređite površine Vaših utičnica. Ukoliko je potrebno te je došlo do jakog zaprljanja, postupak možete ponoviti nekoliko puta.

Nakon čišćenja potrebno je utičnice dobro prebrisati i osušiti. Preporučuje se nakon toga dodatno ostaviti utičnice za zraku kako bi se potpuno osušile. No, ukoliko nemate vremena možete koristiti i sušilo za kosu ili nekakav sličan uređaj, kako biste bili sigurni da su Vaše utičnice potpuno suhe prije postavljanja na zid i ponovnog uključenja u struju. 

 

Zaključak

Kako bi naši prekidači i utičnice bili što dugotrajniji, potrebno je obratiti pažnju pri korištenju istih te ih održavati kako bi bile sigurne za korištenje. Pri sumnji u neispravnost potrebno je reagirati pravovremeno te ukloniti sva oštećenja. 

Pri tome je bitno imati sigurnost na umu, kako ne bi došlo do strujnog udara ili požara. Kako bismo izbjegli takve situacije, potrebno je imati na umu sigurnost već pri izboru utičnica i prekidača te odabrati najbolje prekidače i utičnice, koje ćemo sigurno i dugotrajno moći koristiti. 

Kroz svakodnevno korištenje, često dolazi i do zaprljanja utičnica i prekidača, za čije su čišćenje najefektivniji alkohol ili druga slična sredstva.