email: info@elektromaterijal.hr tel: +38521569782 Facebook Instagram LinkedIn
Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Komparacija
Favoriti
Prijavi se
Prijavi se
Gromobranske instalacije
23. 12. 2022.

Gromobranske instalacije

Udari groma su ozbiljna prijetnja svakoj zgradi i mogu uzrokovati ogromnu štetu ako nisu pravilno zaštićeni. U ovom članku ćemo istražiti što je gromobran i kako radi. 

Također, pogledat ćemo sastavne dijelove koji čine takvu instalaciju i kako je sigurno postaviti. S ovim znanjem, možete biti sigurni da je vaš dom pravilno zaštićen od nevremena.

 

Sastavni dijelovi gromobranske instalacije

Instalacija zaštite od munje obično se sastoji od četiri glavna dijela: sustava za završetak zraka, sustava odvodnika, sustava uzemljenja i sustava spajanja.

Sustav za završetak zraka dizajniran je da presretne udar groma i sigurno ga usmjeri na zemlju. Najčešći tip sustava za završetak zraka je sustav šipki i žice, koji se sastoji od metalnih šipki ili žica postavljenih na najvišim točkama strukture. Šipke ili žice povezane su jedna s drugom i sa sustavom donjeg vodiča, koji prenosi električnu struju od sustava za završetak zraka do zemlje.

Sustav uzemljenja pruža put niskog otpora do uzemljenja za sve lutajuće električne struje koje mogu biti prisutne u strukturi. Sustav uzemljenja obično se sastoji od jedne ili više elektroda ukopanih u zemlju u blizini baze strukture. Elektrode su povezane jedna s drugom i sa sustavom odvodnika.

Sustav povezivanja osigurava da svi vodljivi dijelovi strukture imaju isti električni potencijal, sprječavajući opasne opasnosti od strujnog udara. Sustav povezivanja obično se sastoji od metalnih traka ili kabla koji povezuju sve izložene metalne dijelove strukture, uključujući vodovodne i plinske vodove.

Dok je sustav zaštite od prenapona dizajniran za zaštitu električne i elektroničke opreme od štetnih učinaka udara groma. Sustav zaštite od prenapona obično se sastoji od niza elemenata kao što su sklopke, prigušivači i osigurači koji su povezani između sustava uzemljenja i električnog napajanja.

gromobranska instalacija na krovu

 

Jednostrano i dvostrano povezivanje

Postoje dvije glavne vrste instalacije gromobrana: jednostrane i dvostrane. Jednostrane instalacije štite samo zgradu ili objekt na koji se postavljaju, dok dvostrane instalacije štite i zgradu (ili objekt) i okolni prostor.

Jednostrane instalacije obično se koriste na manjim zgradama ili strukturama, budući da su jeftinije i jednostavnije za postavljanje od dvostranih instalacija. Međutim, jednostrane instalacije nude manju zaštitu od dvostranih instalacija i trebaju se koristiti samo ako okolno područje nije u opasnosti od udara groma.

Dvostrane instalacije su skuplje i teže za postavljanje od jednostranih, ali pružaju najbolju zaštitu od udara groma. Dvostrane instalacije se trebaju koristiti na većim zgradama ili objektima i u područjima gdje postoji opasnost od udara groma u okolni prostor.

I jednostrane i dvostrane instalacije treba pravilno održavati iskusan električar kako bi se osiguralo da pružaju najbolju moguću zaštitu.

 

Kako postaviti gromobransku instalaciju?

Instalacije za zaštitu od munje su namijenjene zaštiti zgrada i drugih građevina od štetnog djelovanja udara groma. Najčešći tip instalacije su uzemljivači, koji se sastoji od mreže metalnih šipki ili kabla koji su ukopani u zemlju oko perimetra strukture.

Kada dođe do udara groma, električna struja od udara provodi se kroz metalne šipke ili kabele do zemlje, gdje se sigurno rasipa. Uzemljeni sustavi obično se koriste za strukture koje nisu spojene na sustav uzemljenja, kao što su kuće i staje.

Za više strukture, kao što su poslovne zgrade i telekomunikacijski tornjevi, može se koristiti sustav za završetak zraka. Ova vrsta sustava koristi metalne šipke ili kablove koji su postavljeni na krov konstrukcije i pružaju se u zrak.

Da biste postavili instalaciju zaštite od munje, trebat će vam sljedeće stavke:

- oprema za zaštitu od munje (metalne šipke ili kabeli, stezaljke za uzemljenje, itd.)

- Alati (čekić, kliješta, lopata, itd.)

-Šipke za uzemljenje i/ili uzemljivači

-vezice za kablove

- Vod i ožičenje

Nakon što ste prikupili sve potrebne materijale, možete započeti postupak instalacije. Točni koraci mogu varirati ovisno o vrsti sustava koji se instalira, ali općenito govoreći oni uključuju:

-Kopanje rovova oko perimetra strukture kako bi se zakopale metalne šipke ili kabeli

-Spajanje na stezaljke za uzemljenje

-Instaliranje cijevi i ožičenja za sustave za završetak zraka

-Spajanje na šipke za uzemljenje ili elektrode za uzemljenje. 

postavljanje gromobranske instalacije

 

Važnost gromobranske instalacije

Montaža zaštite od munje ključna je za svaku strukturu koja je osjetljiva na udar groma. 

Sustavi zaštite od munje pružaju put najmanjeg otpora za struju od udara groma da teče u zemlju, a ne kroz zgradu gdje bi mogla prouzročiti ozbiljnu štetu ili izazvati požar. Dobro osmišljen i instaliran sustav zaštite od munje može pomoći u sprječavanju ovih opasnosti i zaštititi vašu imovinu.

Instalacija zaštite od munje također je važna za sprječavanje ozljeda ljudi. Udar groma može izazvati teške opekline i šok, koji mogu biti smrtonosni. 

Iako većina domova i poslovnih prostora nije izložena visokom riziku od udara groma, oni koji se nalaze u područjima s velikom učestalošću udara groma ili koji imaju visoke strukture za koje postoji veća vjerojatnost da će biti pogođeni, trebali bi ozbiljno razmisliti o postavljanju munje sustav zaštite. 

Sustavi zaštite od munje mogu biti dizajnirani po narudžbi kako bi zadovoljili specifične potrebe vašeg doma ili poslovnog prostora i mogu vam pružiti bezbrižnost znajući da ste bolje pripremljeni za loše vremenske uvjete.

 

Zaključak

Instalacije za zaštitu od munje izvrstan su način da zaštitite svoj dom ili poslovni prostor od opasnosti od groma. Uz pravilnu instalaciju i održavanje, možete biti sigurni da je vaša imovina sigurna od potencijalne štete uzrokovane olujama. 

Nemojte zaboraviti da gromobranske instalacije moraju poštovati tehničke propise za sustave zaštite

Ukoliko ne znate kako postaviti gromobransku instalaciju, obratite se iskusnom električaru u vašem području koji vam može pomoći u procjeni rizika i pobrinuti se da su sve potrebne sigurnosne mjere ispravno instalirane.