email: info@elektromaterijal.hr tel: +38521569782 Facebook Instagram LinkedIn
Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Komparacija
Favoriti
Prijavi se
Prijavi se
Kako izabrati utičnice i prekidače za dom?
20.1.2023.

Kako izabrati utičnice i prekidače za dom?

Prekidači i utičnice se možda čine kao mali detalji u vašem domu, ali zapravo igraju važnu ulogu u Vašem svakodnevnom životu. Oni su odgovorni za opskrbu električnom energijom svih naših uređaja, tehnologije i rasvjetnih tijela. 

Dobar izbor utičnica i prekidača za vaš dom može napraviti veliku razliku u pogledu sigurnosti, funkcionalnosti i estetike. 

 

Koje su najčešće vrste utičnica i prekidača?

Najčešći tipovi prekidača su jednopolni i dvopolni prekidači. 

Jednopolni prekidači su najosnovniji tip prekidača i koriste se za kontrolu protoka električne energije do jednog svjetla ili uređaja. 

Dvopolni prekidači su svestraniji i mogu se koristiti za kontrolu protoka električne energije u dva odvojena kruga. Obično se koriste u većim prostorijama kao što je kuhinja, gdje se jedan krug koristi za rasvjetu, a drugi za kontrolu uređaja. 

Utičnice se koriste za osiguravanje sigurne, prikladne priključne točke za električne uređaje. Najčešće vrste utičnica su dvopolne i tropolne. Dvopolne utičnice su najosnovniji tip i obično se koriste za male kućanske aparate, kao što su svjetiljke i radio. Tropolne utičnice koriste se za veće uređaje, kao što su perilice rublja i štednjaci, jer pružaju dodatnu sigurnost.

Kada je riječ o odabiru pravih utičnica i prekidača za vaš dom, postoji nekoliko važnih stvari koje morate uzeti u obzir. 

Prvi važan faktor koji morate uzeti u obzir je tip dostupnih utičnica i prekidača. Postoje različite vrste utičnica i prekidača koji su dostupni na tržištu. To uključuje standardne utičnice i prekidače, prekidače za prigušivanje, utičnice i prekidače sa zaštitom od prenapona, prekidače s timerom i USB priključke za punjenje. Važno je odrediti koja je vrsta utičnice i prekidača najprikladnija za vaš dom.

Druga stvar na koju morate obratiti pažnju je trajnost utičnica i prekidača. Važno je provjeriti jesu li utičnice i prekidači koje odaberete izrađeni od visokokvalitetnih materijala i dizajnirani da dugo traju. To osigurava da ih ne morate često mijenjati. 

Treća stvar, ali i najvažnija je sigurnost. Ključno je odabrati električne utičnice i prekidače koji dolaze sa sigurnosnim značajkama kao što su utičnice i prekidači zaštićeni od djece. Ovako će Vaša obitelj biti sigurna i zaštićena od mogućih električnih nezgoda.

vrste utičnica i prekidača

 

Odabir odgovarajućih utičnica i prekidača

Prvo, pogledajmo sigurnosne standarde. Sigurnost je najvažniji čimbenik koji treba uzeti u obzir pri odabiru utičnica i prekidača. 

Sve utičnice i prekidači moraju ispunjavati određene sigurnosne standarde, poput onih koje postavlja Nacionalni električni kodeks (NEC) i Nacionalna udruga proizvođača električne opreme (NEMA). 

Ovi standardi osiguravaju sigurnost utičnica i prekidača za korištenje, te ne bi trebali predstavljati opasnost od strujnog udara ili požara. Važno je odabrati utičnice i prekidače koji zadovoljavaju ove sigurnosne standarde.

Zatim, na redu je kompatibilnost. Utičnice i prekidači moraju biti kompatibilni s uređajima koji će se u njih priključiti. Utičnice i prekidači bi trebali imati odgovarajuću vrstu utikača ili utičnice za uređaj i moći podnijeti količinu energije koju uređaj zahtijeva. 

Važno je razmotriti vrste uređaja koji će se koristiti u svakoj prostoriji u kući i odabrati utičnice i prekidače u skladu s tim. Na primjer, utičnice za kuhinju čete koristiti za različite kuhinjske uređaje, dok će Vaša spavaća soba možda trebati više utičnica za uređaje za punjenje.

Funkcionalnost je još jedan važan čimbenik koji treba uzeti u obzir pri odabiru utičnica i prekidača. Postoji mnogo različitih vrsta dostupnih funkcija, poput daljinskog upravljanja i programabilnih opcija.

Utičnice i prekidači s daljinskim upravljanjem omogućuju vam paljenje i gašenje svjetla ili upravljanje uređajima s pametnog telefona ili tableta. Programabilne utičnice i prekidači mogu se postaviti tako da se uključuju i isključuju u određeno vrijeme, što može biti od pomoći za sigurnost i uštedu energije. 

Uzmite u obzir specifične potrebe različitih prostorija i dijelova doma kada birate utičnice i sklopke s odgovarajućom funkcionalnošću.

Dizajn i estetika također su isto tako važni pri odabiru utičnica i prekidača. Utičnice i prekidači trebaju odgovarati cjelokupnom dizajnu i estetici doma. 

Na primjer, ukoliko imate moderan dom, elektromaterijal Vam nudi utičnice i prekidače s elegantnim, minimalističkim dizajnom. Ali, ukoliko imate tradicionalni dom, možda biste trebali odabrati utičnice i prekidače s klasičnim dizajnom.

 

Kako postaviti utičnice i prekidače?

Instaliranje utičnica i prekidača može biti relativno jednostavno uz nekoliko osnovnih alata i malo znanja. 

Najprije isključite napajanje utičnice ili prekidača, a zatim skinite prednju ploču. Nakon što je prednja ploča uklonjena, otpustite vijke koji drže žice na mjestu i uklonite žice. Obavezno zabilježite koje su žice spojene na koje vijke. 

Zatim pričvrstite novu utičnicu ili prekidač na kutiju pomoću vijaka koje ste prethodno otpustili. Nakon što je nova utičnica ili sklopka pričvršćena na mjesto, ponovno pričvrstite žice na iste vijke na koje ste prije spojili. 

Na kraju pričvrstite prednju ploču i ponovno uključite napajanje u utičnicu ili prekidač. Svakako testirajte utičnicu ili prekidač kako biste bili sigurni da sve ispravno radi.

postavljanje utičnica i prekidača

 

Potrebni alati

Alati koji će Vam biti potrebni za ugradnju utičnica i prekidača uključuju odvijač, skidači žica i ispitivač, bušilica i priključke za električne kablove i provodnike, i razvodnu kutiju. Radi sigurnosti uvijek nosite zaštitne naočale, radne rukavice i drugu odgovarajuću zaštitnu opremu kada postavljate utičnice i prekidače.

Zaključno, održavanje utičnica i prekidača u Vašem domu može se činiti kao mali zadatak, ali važno je uzeti u obzir sigurnost, kompatibilnost, funkcionalnost i dizajn pri odabiru. 

Provjerite jeste li odabrali utičnice i sklopke koje zadovoljavaju sigurnosne standarde, kompatibilne su s uređajima koje ćete koristiti, imaju odgovarajuću funkcionalnost za vaše potrebe i odgovaraju cjelokupnom dizajnu i estetici vašeg doma. 

Slijedeći ove smjernice, možete biti sigurni da su vaše utičnice i prekidači sigurni, funkcionalni i lijepog izgleda. Također možete provjeriti web stranicu Nacionalnog električnog kodeksa (NEC) i Nacionalne udruge proizvođača električne opreme (NEMA) za više informacija o sigurnosnim standardima i propisima.