email: info@elektromaterijal.hr tel: +38521569782 Facebook Instagram LinkedIn
Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Komparacija
Favoriti
Prijavi se
Prijavi se
Kako odabrati pravu LED rasvjetu za Vaš dom?
25. 01. 2023.

Kako odabrati pravu LED rasvjetu za Vaš dom?

LED rasvjeta je popularan izbor za sobe zbog svoje energetske učinkovitosti i dugog vijeka trajanja. Međutim, s toliko dostupnih opcija na našoj elektromaterijal stranici, može biti teško odabrati pravu LED rasvjetu za Vaš prostor.

 

Odabir LED rasvjete za prostorije

Odabir LED rasvjete za sobe može biti težak zadatak, s toliko dostupnih opcija može biti teško znati odakle početi. Međutim, razumijevanjem različitih vrsta LED rasvjete i njihove upotrebe, možete donijeti informiranu odluku i pronaći savršenu LED rasvjetu za svoj prostor.

Prilikom odabira LED rasvjete za prostorije, važno je uzeti u obzir cjelokupni dizajn i estetiku prostora. Različite vrste LED rasvjete mogu se koristiti za stvaranje različitih ugođaja, a važno je odabrati rasvjetu koja će upotpuniti prostor. 

Na primjer, toplo bijelo LED osvjetljenje izvrstan je izbor za stvaranje ugodne i primamljive atmosfere, dok je hladno bijelo LED osvjetljenje bolje za prostore u kojima trebate jarko i jasno osvjetljenje.

Drugi važan čimbenik koji treba uzeti u obzir pri odabiru LED rasvjete za prostorije je intenzitet svjetlosti. LED rasvjeta se može prigušiti, što vam omogućuje podešavanje svjetline prema Vašim željama. Ovo je izvrsna opcija za prostore u kojima želite stvoriti različite rasvjetne scene, poput kutka za čitanje ili kina.

Potrošnja energije također je važan faktor koji treba uzeti u obzir pri odabiru LED rasvjete za prostorije. Potražite LED rasvjetu koja ima veliki lumen (mjera svjetline) i nisku snagu (mjera potrošnje energije). To će osigurati da Vaša LED rasvjeta bude dovoljno svijetla, a istovremeno energetski učinkovita.

odabir led rasvjete

 

Vrste LED rasvjete

LED rasvjeta je vrlo svestrano i energetski učinkovito rješenje za rasvjetu koje dolazi u širokom rasponu oblika kako bi odgovaralo različitim primjenama. 

Jedan od najčešćih oblika LED rasvjete je žarulja sa žarnom niti, koja je izravna zamjena za tradicionalne žarulje sa žarnom niti. Ove žarulje dostupne su u širokom rasponu oblika, veličina i stilova, što ih čini prikladnima za širok raspon svjetiljki, kao što su stolne lampe, podne lampe, stropna svjetla i još mnogo toga. Također su dostupni u različitim temperaturama boja, od tople bijele do hladno bijele, kako bi zadovoljili različite želje.

Još jedan popularan oblik LED rasvjete je cijev, koja se obično koristi u komercijalnim i industrijskim okruženjima. Ove cijevi su odlična opcija za prostore s visokim stropovima, kao što su skladišta, tvornice i supermarketi, budući da pružaju učinkovito i snažno osvjetljenje. Dostupni su u različitim duljinama i jednostavni su za postavljanje, što ih čini isplativim rješenjem za velike prostore.

Noviji razvoj u LED rasvjeti je panel, koji je ravna, pravokutani izvor svjetlosti koji se često koristi u poslovnim prostorima. LED paneli su visoko energetski učinkoviti i imaju dug vijek trajanja, što ih čini idealnim za korištenje u uredima, školama i drugim komercijalnim okruženjima. Dostupni su u nizu veličina i mogu se montirati na različite načine, poput led stropna rasvjeta ili montiranja izravno na zid.

LED rasvjeta dolazi u različitim vrstama kao što su žarulje sa žarnom niti, cijevi i paneli, od kojih je svaka prikladna za različite primjene i prostore. Energetski su učinkoviti i imaju dug životni vijek te su sve češći kao zamjena za klasičnu rasvjetu.

 

Odabir boje i intenziteta LED rasvjete

Kada je riječ o odabiru boje i intenziteta LED rasvjete, potrebno je uzeti u obzir nekoliko važnih čimbenika. Boja LED rasvjete može imati velik utjecaj na cjelokupno raspoloženje i atmosferu prostorije, a važno je odabrati rasvjetu koja će upotpuniti prostor.

Unutarnja LED rasvjeta dolazi u nizu boja, uključujući toplu bijelu, hladnu bijelu i dnevnu svjetlost. Topla bijela je dobar izbor za prostore u kojima želite stvoriti ugodnu i primamljivu atmosferu, dok je hladna bijela bolja za prostore u kojima vam je potrebna jaka i jasna rasvjeta. 

Dnevno svjetlo je izvrsna opcija za prostore u kojima želite replicirati prirodno svjetlo. Temperatura boje svjetlosti LED rasvjete mjeri se u Kelvinima (K). Što su Kelvini niži, svjetlost je toplija.

Što se tiče intenziteta, prednosti LED rasvjete je ta što ova rasvjeta može biti prigušiva, što vam omogućuje podešavanje svjetline prema Vašim željama. Ovo je izvrsna opcija za prostore u kojima želite stvoriti različite rasvjetne scene, poput kutka za čitanje ili kina. Prekidači za prigušivanje mogu se ugraditi za kontrolu intenziteta svjetla i mogu se lako prilagoditi za postizanje željene razine svjetline.

Također je važno uzeti u obzir cjelokupan dizajn i estetiku prostora pri odabiru boje i intenziteta LED rasvjete. Na primjer, ako soba ima puno prirodnog svjetla, možda ćete se htjeti odlučiti za nižu temperaturu boje kako biste uravnotežili toplinu prirodnog svjetla. S druge strane, ako soba nema puno prirodnog svjetla, možda ćete se htjeti odlučiti za topliju temperaturu boje kako biste prostor učinili privlačnijim.

Odabir prave boje i intenziteta LED rasvjete može imati veliki utjecaj na cjelokupno raspoloženje i atmosferu prostorije. Uzimajući u obzir dizajn i estetiku prostora, kao i željenu razinu svjetline i temperature boje, možete donijeti informiranu odluku i pronaći savršenu LED rasvjetu za svoj prostor.

boja i intenzitet led rasvjete

 

Kako izabrati pravu potrošnju energije?

Prilikom odabira LED rasvjete važno je uzeti u obzir, ne samo dizajn i estetiku prostora, već i potrošnju energije. LED rasvjeta je poznata po svojoj energetskoj učinkovitosti, ali ipak je važno odabrati pravu potrošnju energije kada birate LED rasvjetu za svoj prostor.

Jedan od načina da odaberete pravu potrošnju energije je tražiti LED rasvjetu koja ima veliki lumen (mjera svjetline) i nisku snagu (mjera potrošnje energije). To će osigurati da Vaša LED rasvjeta bude dovoljno svijetla, a istovremeno energetski učinkovita. Na primjer, LED svjetlo s većim lumenom i nižom snagom dat će vam istu količinu svjetlosti kao tradicionalna žarulja s nižim lumenom i većom snagom, ali uz manju potrošnju energije.

Još jedan važan čimbenik koji treba uzeti u obzir je trajanje upotrebe, ako će se rasvjeta koristiti dugo ili često, ključno je uzeti u obzir potrošnju energije i odabrati energetski najučinkovitije opcije. Osim toga, razmislite o broju svjetala potrebnih za sobu, što više svjetla koristite, to ćete imati veću potrošnju energije.

Prilikom odabira energetski učinkovitih LED svjetiljki također je važno provjeriti certifikate koji označavaju da proizvod zadovoljava određene standarde energetske učinkovitosti.

Odabir odgovarajuće potrošnje energije važan je čimbenik koji treba uzeti u obzir pri odabiru LED rasvjete za Vaš prostor. Traženjem LED rasvjete koja ima veliki lumen i nisku snagu, te također uzimajući u obzir certifikate, možete donijeti informiranu odluku i pronaći savršenu LED rasvjetu koja je energetski učinkovita za Vaš prostor.