email: info@elektromaterijal.hr tel: +38521569782 Facebook Instagram LinkedIn
Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Komparacija
Favoriti
Prijavi se
Prijavi se
Kako odabrati utičnice i prekidače
29. 09. 2020.

Kako odabrati utičnice i prekidače

Kada renovirate stan, kuću ili nešto sasvim drugo u jednom trenutku na red će doći i odabir prekidača i utičnica. Napretkom tehnologije i na ovom polju se događaju promjene, tako da se polako napuštaju klasični programi za okrugle kutije i posljednjih godina pravi su hit modularni programi raznih proizvođača.

Da krenemo od početka, klasični programi za okrugle kutije, kakvi još uvijek postoje u većini domaćinstava, sastoje se od okrugle kutije i elementa (utičnica, prekidač ili nešto treće). To izgleda kao na slici dolje:

     

Postoje i programi za okrugle kutije koje se mogu nizati, sa npr. 2, 3, 4 ili 5 elemenata, okomito ili paralelno. Primjer na slici dolje:

           

Modularni programi su poput lego kockica, možete ih slagati i kombinirati ovisno o vašoj želji i potrebama. Odabirom instalacijske kutije (bilo 2M, 3M, 4M, 7M, pa čak i 14M i 21M), slažete vaše module ovisno o tome kakav ste raspored zamislili. Svako ovo slovo M predstavlja jedan modul, širina modula je standardizirana, tako da kod većine modela nećete imati nikakvih poteškoća ili nedoumica prilikom nabave materijala. Dolje na slici ćete vidjeti jedan primjer 7M kutije, u kojoj smo predvidjeli 1 šuko utičnicu, 1 euro utičnicu, 1 antensku, 1 računalnu, 1 regulator, te slijepi modul.

                    

Osnovna prednost modularnog sustava je što sami možete kombinirati i slagati module, njihovu boju, oblik i slično. A i estetski su atraktivnije i efektnije od klasičnih modela. Moduli se proizvode u više boja, najčešće je riječ o bijeloj, bež, srebrenoj i raznim varijantama crne, dok se okviri rade u mali milijun varijanti (od velikog izbora boja, do okvira metalnih, ili od drveta, stakla..).

Iako su modularni programi u posljednje vrijeme popularni i cjenovno sve prihvatljiviji, u nekim zemljama poput Njemačke se ne stavljaju, dok je npr. u Italiji modularni program standard.

U našoj ponudi imate mogućnost izbora modularnih i klasičnih sistema. Preporučamo programe MODUL i MODYS za modularne sisteme te EKONOMIK i MIKRO za klasične sisteme.