email: info@elektromaterijal.hr tel: +38521569782 Facebook Instagram LinkedIn
Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Komparacija
Favoriti
Prijavi se
Prijavi se
Škola rasvjete (3) - pojmovnik
13. 08. 2021.

Škola rasvjete (3) - pojmovnik

Trećio dio male škole rasvjete donosimo u nastavku.

Vijek trajanja - LED rasvjeta postupno degradira jačinu svjetlosti tokom radnog vijeka. Može se predvidjeti da oslabi intenzitet svjetlosti u prosjeku na 70% od početnog intenziteta nakon 50.000 sati rada. U primjeni gdje izvor svjetla radi 12 sati dnevno, to bi značilo da nakon 11 godina intenzitet svjetla pada na 70% od početnog. Također je važno naglasiti da se kraj radnog vijeka LED proizvoda smatra kada jačina sjetlosti padne ispod 50% početne jačine svjetla.

Kut osvjetljenja - prostorni kut u koji je emitirana svjetlosna energija; odnosno kut između dva pravca emitirane svjetlosti, mjeren u odnosu na centralnu os, s tim da tako emitirana svjetlost u smislu intenziteta predstavlja 50% intenziteta, mjerenog u kandelima u odnosu na 100% intenziteta na centralnu os.

Efikasnost svjetiljke - govori o tome koliki su gubici svjetla kod pojedinog rasvjetnog tijela (u kućištu); ne treba ga miješati sa efikasnosti izvora svjetla.

Efikasnost izvora svjetla - omjer učinka izvora svjetlosti u odnosu na izvor električne energije; jedinica lm/w. Izvori svjetlosti pretvaraju električnu energiju u svjetlosnu energiju.