email: info@elektromaterijal.hr tel: +38521569782 Facebook Instagram LinkedIn
Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Komparacija
Favoriti
Prijavi se
Prijavi se
Vrste električnih utičnica
29. 11. 2022.

Vrste električnih utičnica

Pri opremanju doma ili adaptaciji stana često zaboravljamo obratiti pažnju na stvari poput utičnica ili prekidača. Iako se na prvi pogled čine samo funkcionalne, trebali bismo pomnije promotriti i njihovu kvalitetu te dizajn. 

Iako je funkcionalnost njihova primarna zadaća, upravo ta praktičnost je ono što možemo iskoristiti i olakšati si svakodnevni život i njihovo korištenje. 

Današnje moderne utičnice lako se ugrađuju u primjerice kuhinjske plohe ili otoke, kako bi se što više olakšalo svakodnevno korištenje. No, i današnji ubrzani način života tražio je sam po sebi napredak i u ovome polju. 

Tako često susrećemo i utičnice s USB priključkom te izvlačne utičnice. Proizvođači se trude ponuditi što širu lepezu proizvoda te često nude kako konvencionalne, tako i utičnice s raznim drugim priključcima i mogućnostima.

Uz tako široku ponudu, nekada je teško odabrati odgovarajuće i najbolje utičnice. Mi Vam donosimo opis različitih vrsta utičnica te njihove karakteristike, kako biste što lakše mogli donijeti pravu odluku za svoj dom.

 

Mrežne utičnice

Iako je većina uređaja danas spojena na internet wi-fi vezom, ipak se i dalje koriste mrežne utičnice za pristup internetu. Koliko god wi-fi bio jednostavan za korištenje, spajanje putem kabla je i dalje stabilnije i brže. 

Bežično spajanje na internet često ne funkcionira zbog slabe povezanosti, male brzine ili drugih smetnji. Kod spajanja na mrežnu utičnicu tih problema nema, uređaj se kablom spaja na internet te funkcionira bez ikakvih problema.

Često je korištenje takvih utičnica u starijim gradskim stanovima ili kućama, u kojima postoje već provedeni mrežni kablovi. Mnogi ih zbog toga koriste za spajanje različitih uređaja na internetsku mrežu.

Barem jedna mrežna utičnica u kući ili stanu neće biti na odmet, no svakako razmislite hoćete li ju i gdje koristiti.

Mrežne utičnice

 

Utičnice s USB priključkom

U današnjem brzom načinu života lako smo se priviknuli na različite promjene u svijetu tehnologije. Kako tehnologija napreduje, tako napreduju i sve ostale sfere vezane za nju.

Tako smo s klasičnog punjača prešli na USB punjač koji se koristi za punjenje mobitela, tableta i drugih raznih uređaja koje svakodnevno koristimo. Baš zbog te česte uporabe i stalnog punjenja raznih uređaja, treba imati na umu i utičnice s USB priključkom. Postoji nekoliko vrsta takvih utičnica, a Vi najbolje istražite i odlučite se za ono što Vam treba. 

Tako postoje klasične utičnice koje pokraj utora za obični kabel imaju i USB port. Osim toga postoje i modernije utičnice koje imaju i nekoliko priključaka za Vaše USB kablove te čak i postolje za Vaš mobilni uređaj, kojeg tamo možete odložiti tijekom punjenja. 

Pri planiranju i kupovini utičnica svakako treba imati na umu koliko uređaja svakodnevno punite tim putem te u kojim prostorijama. Naš savjet je da svakako razmislite o postavljanju takvih utičnica pokraj Vašeg noćnog ormarića, kako biste bez problema mogli prije spavanja koristiti i primjerice noćnu lampu i staviti svoj mobitel na punjenje. 

Isto tako, razmislite punite li svoje uređaje i u drugim prostorijama, pa svakako i recimo u dnevni boravak ugradite barem jednu takvu utičnicu.

No, ako ste već ugradili klasične utičnice i tek nakon korištenja shvatili da često koristite USB priključke, na stranici Elektromaterijal lako možete pronaći priključak s USB portom kojeg ćete samo staviti u običnu utičnicu.

 

Dvostruke utičnice

U većini domova postavljeno je dovoljno prekidača i utičnica, no uglavnom se na kraju ispostavi da je barem na jednu uz pomoć produžnih kablova priključeno više uređaja. Kako bismo to izbjegli potrebno je prije postavljanja isplanirati gdje koji uređaj dolazi te na osnovu toga odabrati utičnice.

Dvostruke i višestruke utičnice često se koriste na mjestima u domu gdje je potrebno priključiti nekoliko uređaja. Dnevni boravak je izvrstan primjer za to. U toj prostoriji u pravilu priključujemo televizor, antenu, internet i razne druge priključke i uređaje za koje nam je potrebno nekoliko utičnica. Takve utičnice često se postavljaju iza TV-ormarića kako ne bi narušavale interijer.

dvostruke utičnice

 

Izvlačna utičnica

Izvlačne utičnice u zadnje su vrijeme postale svojevrsni hit primjerice u uređenju kuhinja. Takve utičnice se često ugrađuju u radnu plohu kuhinje u istoj boji kako bi što manje narušavale izgled ostatka kuhinje i kako se recimo ne bi rezali drveni paneli koji često zamjenjuju zidne pločice.

Takve ugradbene utičnice su skrivene u radnu plohu te se izvlače klikom gumba ili poklopca. One izlaze iz svog kućišta i spremne su za korištenje. 

Lako se postavljaju i još lakše koriste. Potrebno je samo prije postavljanja dobro izmjeriti radnu površinu te izbušiti odgovarajuću rupu za Vašu izvlačnu utičnicu. Nakon toga se kabel priključi na strujni krug i Vaša skrivena utičnica je spremna za upotrebu.

Pri odabiru razmislite želite li utičnicu koja se izvlači vodoravno ili okomito te koliko utičnica Vam je potrebno za korištenje. Izvlačne utičnice uglavnom su dvostruke ili trostruke, a neke imaju ugrađene i USB priključke, što zbilja utječe na efikasnost.

 

Utičnice sa zaštitom

Mnoge mlade obitelji ili parovi koji planiraju djecu, ali i odgojne ustanove poput vrtića, igraonica i škola ugrađuju u svoje domove i prostorije utičnice sa zaštitom. Takve utičnice onemogućuju djeci stavljanje prstića i drugih predmeta u utičnice, čime se sprječava opasnost od strujnog udara. 

Često se koriste plastične zaštite za utičnice koje se postavljaju na već postojeće klasične utičnice. Takve zaštite su sigurne i funkcionalne, no često s vremenom i svakodnevnim korištenjem dođe do oštećenja istih te ih se više ne može koristiti.

Taj problem je prepoznat i u svijetu elektromaterijala te zbog toga u današnje vrijeme postoje i moderne utičnice s već ugrađenom dječijom zaštitom. Cijena takvih utičnica svega je nekoliko kuna veća od običnih, tako da se zbilja isplati uložiti u sigurnost svoga doma i svih ukućana.

utičnice sa zaštitom

Koju vrstu utičnice odabrati? 

Iako često zanemarene pri izgradnji kuće ili adaptaciji stana, utičnice imaju bitnu ulogu u našem kućanstvu i svakodnevnom životu. Baš zbog njihove česte upotrebe potrebno je prije kupnje i ugradnje dobro promisliti i isplanirati gdje su nam koje vrste utičnica potrebne. 

Mnoge mlade obitelji se odlučuju za moderne i kvalitetne utičnice sa zaštitom kako bi se osigurali od eventualnog stavljanja prstića svoje djece u utičnice. Nadalje, zbog čestog korištenja različitih i brojnih uređaja mnogi se odlučuju za dvostruke i višestruke utičnice 

Moderne utičnice nam svakako olakšavaju korištenje, zbog čega su posebno tražene utičnice s USB priključkom za prostorije gdje često punimo svoje mobitele i slične uređaje. U kuhinjama se pak često ugrađuju izvlačne utičnice, koje oduševljavaju svojim dizajnom i efikasnošću.