email: info@elektromaterijal.hr tel: +38521569782 Facebook Instagram LinkedIn
Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Komparacija
Favoriti
Prijavi se
Prijavi se
5 savjeta za uređenje kuhinje
14. 02. 2023.

5 savjeta za uređenje kuhinje

Pri uređenju kuhinje u novom domu, važno je imati na umu više stvari. Mnogi najviše pažnje pridaju dizajnu kuhinjskih elemenata, njihovom rasporedu u prostoru i bojama zidova, pritom zaboravljajući na važan aspekt svake prostorije, a pogotovo kuhinje – elektriku.

Kuhinja je, u pravilu, kućanska prostorija s najviše električnih uređaja od kojih je većina stalno uključena u struju. Od hladnjaka, preko perilice posuđa, do aparata za kavu – funkcija svih ovih komponentni ovisi o kvaliteti kuhinjskih električnih instalacija. 

Osim toga, od svih prostorija, rasvjeta ima najveću ulogu u kuhinji. Oni koji odaberu nekvalitetnu rasvjetu ili je loše razmjeste po prostoriji znaju kakva je muka kuhati, sjeckati i ukrašavati jela bez dobrog osvjetljenja. Unutarnja LED rasvjeta odličan je izbor za bolje osvjetljenje, upravljanje intenzitetom svjetla i duži rok trajanja.

Zato, iako postoje mnogi savjeti i ideje za uređenje kuhinje, ključni su oni povezani s elektronikom te je takva pitanja potrebno riješiti prije nego se krene u ikakvo daljnje uređenje kuhinje. U obzir treba uzeti budući raspored električnih uređaja i kuhinjskih elemenata, te imati na umu funkcionalnost, praktičnost, ali i estetiku prostorije.

 

Provjerite električne instalacije

Prije ijednog drugog koraka u uređenju kuhinje, potrebno je provjeriti električne instalacije. U stambenim su objektima najčešće elektroenergetske instalacije koje omogućavaju dotok struje za potrebe rasvjete i napajanja svih električnih uređaja. Svaka zgrada ima glavnu ploču čiji se odvojci granaju na pojedine stanove.

Zato je važno provjeriti električne instalacije svoga stana prije nego krenete u uređenje kuhinje. U pravilu se električne instalacije ispituju svakih par godina, no u izgradnji kuće ili useljenju u novi stan može doći do različitih promjena i nadogradnji. Nakon svake promjene koja je mogla utjecati na instalaciju, potrebno je provesti ispitivanje kako bi daljnje korištenje struje bilo sigurno.

Naravno, postoje mjere sigurnosti koje sprečavaju prevelik dotok struje u slučaju opasnosti; radi se o osiguračima za koje kažemo da su „iskočili“. Njihovim iskakanjem prekida se strujni krug i prestaje opskrba električnom energijom. Dakle, važno je ispitati i ispravnost osigurača, pogotovo s obzirom na velike energetske potrebe kuhinjskih uređaja poput hladnjaka. Budući da osigurači često „iskaču“ kad pregori žarulja, dobra odluka bila bi LED rasvjeta koja traje puno dulje pa ćete rjeđe imati posla s kutijom s osiguračima.

električne instalacije u kuhinji

 

Kupite kvalitetne električne instalacije

Ako gradite kuću iz temelja ili ste ustanovili da postoji problem s postojećim električnim instalacijama, nemojte brzati u odabiru novih. Radi se o jednoj od najbitnijih stavki u kućanstvu i važno je odabrati kvalitetne instalacije. Pritom će Vam biti od koristi pomoć stručnjaka i specijalizirani servisi na kojima se prodaju elektromaterijali.

Od elektroinstalacijskih kutija, pa do stanskih elektro razdjelnika i cijevi – svaki dio kućanske elektrike mora biti od kvalitetnog provodnog ili neprovodnog materijala, ovisno o ulozi. O značaju koji kvaliteta elektromaterijala igra u domu govori činjenica da prosječna kuća ima od 500 m do 1 km kablova i provodnika. Svaki metar kabla treba biti kvalitetan i dobro uparen s ostatkom strujnog kruga.

Ako renovirate stari objekt, važno je zamijeniti stare električne instalacije novima s boljim automatskim osiguračima koji štite od preopterećenja te ugraditi različite zaštitne uređaje koji se nisu koristili u prošlom stoljeću.

 

Napravite plan za raspoređivanje utičnica

U kuhinji bi sve trebalo biti podređeno praktičnosti. Nema goreg nego kad Vam je utičnica predaleko od radne ploče i morate proširiti proces pripreme jela po cijeloj prostoriji. Mikseri, aparati za kavu, tosteri, sokovnici – sve su to uređaji kojima treba utičnica, a mnogi od njih cijelo su vrijeme uključeni u struju. Važno je strateški rasporediti utičnice kako bi iskorištenje prostora bilo maksimalno.

Pametan je raspored utičnica važan i radi sigurnosti. Izbjegnite postavljanje utičnice neposredno iznad sudopera kao i preblizu štednjaka, pogotovo ako kuhate s plinom. Ako ne raspolažete dovoljno velikim prostorom za idealan raspored utičnica, odaberite priključnice sa zaštitnim poklopcem kako bi kuhanje bilo bezopasno. Ovakvi savjeti za uređenje kuhinje važni su kako biste postigli čim veću razinu sigurnosti u njoj.

Osim rasporeda utičnica za manje električne uređaje, od ključne je važnosti osmisliti dobar raspored za veće kuhinjske uređaje poput hladnjaka i perilice posuđa. Pritom morate uzeti u obzir raspored cijele kuhinje i redoslijed elemenata te dužinu kabela koja će utjecati na visinu utičnice u zidu. 

Svaki od ovih uređaja trebao bi biti priključen na zasebnu utičnicu, umjesto da se koristi produžni kabel. Veliki električni uređaji zahtijevaju zaseban vodič i osigurač jer im je potrebna veća opskrba strujom od, na primjer, rasvjete. To je vidljivo iz toga što kad „iskoči“ osigurač zbog pregorjele žarulje, ostali veliki uređaji nastavljaju s radom.

 

Odaberite najbolju rasvjetu

Ključni dio svake prostorije, a posebno kuhinje je rasvjeta. Za uređenje kuhinje rasvjeta igra veliku ulogu i može potpuno promijeniti izgled cijele prostorije. Bilo da su u pitanju dizajn (luster, plafonjera, stojeća lampa…), intenzitet ili boje svjetlosti – male mračne prostorije mogu dobiti na veličini uz pravu rasvjetu.

U uređenju kuhinje važno je imati na umu raspored rasvjete. Ovisno o obliku prostorije, nekoliko je mogućnosti. Prije svega, potrebna je snažna stropna rasvjeta. Ovisno o dizajnu ostatka kuhinje možete se odlučiti za lustere, plafonjere ili višestruke lampe, no u kuhinji su najčešće plafonjere koje ne privlače previše pozornosti.

Osim dizajna same rasvjete, važno je odabrati intenzitet svjetlosti, tj. žarulje. Različita količina svjetlosti potrebna Vam je za razne dijelove kuhinje pa ćete tako trebati najjaču svjetlost na radnoj ploči, dok je toplija i slabija rasvjeta bolja opcija za kuhinjski stol. Ponudom žarulja već niz godina dominira LED rasvjeta koja ima duži rok trajanja od standardnih žarulja. Prednosti LED žarulja su i energetska efikasnost, širi izbor tonova svjetla te financijska ušteda. Duži rok trajanja znači da ćete rjeđe imati posla s osiguračima i strujom što mnogima igra veliku ulogu.

rasvjeta u kuhinji

 

Budite sigurni da je struja ispravno povezana

Prije nego započnete s odabirom električnih kuhinjskih uređaja, morate biti sigurni da je struja ispravno povezana i da su električne instalacije u redu. U elektroenergetskim poslovima važno je odraditi sve kako treba i paziti na kvalitetu materijala, ne samo radi funkcionalnosti, već i sigurnosti kuhinje. Kao što je potrebno provjeriti električne instalacije prije uređenja kuhinje, dobro ih je održavati i periodički ispitivati kroz godine.

Sve u svemu, za uređenje kuhinje ideje ne nedostaju, ali se nikako ne smije zaboraviti uzeti u obzir ispravnost i kvaliteta električnih instalacija te buduća električna povezanost kuhinje i ostatka doma. Uz ovih nekoliko savjeta možete sigurno krenuti u uređenje kuhinje.