email: info@elektromaterijal.hr tel: +38521569782 Facebook Instagram LinkedIn
Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Komparacija
Favoriti
Prijavi se
Prijavi se
Kako sam postaviti utičnicu kod kuće?
28. 12. 2022.

Kako sam postaviti utičnicu kod kuće?

Kod projektiranja kuće jako je važan plan elektroinstalacija. Za izvedbu tog plana potrebno je angažirati profesionalne električare koji točno znaju odraditi instalaciju sve potrebne električne opreme u kući. Međutim, postoje i oni manji i jednostavniji poslovi koje možete odraditi i sami. Jedan od njih je sigurno postavljanje utičnica. 

Budući da su moderni električni uređaji u današnje vrijeme stekli poprilično atraktivan izgled, više ih se ne mora skrivati iza zavjesa ili namještaja. Danas ih je moguće ugraditi točno na mjesto gdje nam trebaju i gdje će ih biti moguće prikladno koristiti. 

 

Materijali potrebni za postavljanje utičnice

Prije nego se krene učiti o samom postavljanju i ugradnji utičnica, važno je naučiti da postoje dvije vrste utičnica s obzirom na postavljanje - vanjske koje se postavljaju direktno na površinu zida i ugradbene koje se ugrađuju u zidove. Postoje i druge vrste utičnica s obzirom na funkcionalnost same utičnice, npr. mrežne utičnice, utičnice s USB priključkom, dvostruke utičnice, izvlačne utičnice i utičnice sa zaštitom.

Električne instalacije se u kući postavljaju jednostavno, ali je važno da su spojevi pažljivo pripremljeni i napravljeni kako bi se osigurala sigurnost i pravilan rad. Vrlo je važno da se sve instalacije pravilno spoje kako se žice ne bi otpustile iz utičnog spojnog elementa.

Za postavljanje utičnice nije nam potrebno previše materijala: olovka i razina za označavanje zida i poravnavanje, bušilica, električna kutija te električni umeci, rezač i kabelska sonda. Olovkom ćemo označiti gdje bi trebalo postaviti utičnicu, razinom utvrditi da je utičnica ravno postavljena, a bušilicom izbušiti rupe kako bismo pričvrstili utičnicu na zid. 

Važno je koristiti kvalitetne elektromaterijale. Detaljnije upute za postavljanje utičnice slijede u nastavku.

postavljanje utičnice

 

Postupak postavljanja utičnice kod kuće

Prije početka bilo kakvog rada s električnom energijom, nužno je odspojiti žice koje dolaze na određeni uređaj. Ako dolazimo u izravan kontakt s električnom energijom, potrebno je prebaciti osigurač s kojim se radi u položaj 'isključeno'. 

Vrlo je važno testirati napon. Nikad ne biste trebali pretpostaviti da su žice 'mrtve' bez testiranja. Ako tijekom testiranja dobijete očitanje napona, utičnica je još uvijek pod naponom i na njoj se ne smije raditi.

Nakon toga slijedi konkretan rad na utičnici. Ako se radi o postavljanju nove utičnice, a ne o zamjeni sa starom, prvo bi trebalo izmjeriti rupe u koje ćemo ubaciti utičnicu te se uvjeriti da je sve pravilno i ravno izrezano. 

Zatim se bušilicom otvaraju rupe koje su već pripremljene na dnu termoplastične posude kako bismo utičnicu pričvrstili na zid. Kutija se pričvršćuje s dva vijka.

Prilikom ugradnje električnih utičnica, preporuča ih se ugraditi u posebne kutije, a ne odmah u zid. U tom slučaju smanjuje se rizik izvlačenja utičnice iz zida i dobivate proizvod kojim ćete se moći koristiti bez poteškoća.

 

Postavljanje kabela

Sljedeći korak je uvođenje kablova u cijev, što se radi pomoću kabelske sonde. Kod standardne utičnice koriste se tri žice: plava žica za nulu, crna, siva ili smeđa za napon i žuto-zelena za zemlju. Krajevi žica bi trebali biti ogoljeni oko 8 mm pa ih se kao takve umeće u priključke utičnice. 

Nakon završetka postavljanja vanjske utičnice, žice utičnice se onda trebaju spojiti na najbližu razvodnu kutiju. Najprije je potrebno isključiti napajanje na glavnoj mreži i identificirati tri neutralne žice. 

Nakon što smo to napravili, žice spajamo s kapastim konektorima, a potom se razvodna kutija zatvara i utičnica je spremna za testiranje.

 

Pričvršćivanje utičnice

Način pričvršćivanja utičnica ovisi o vrsti utičnice i utikača. Kod vanjskih utičnica koje se samo postavljaju na zid očvršćivanje je jednostavno. Utičnica se pričvršćuje na zid tako što se vijci terminala zatežu snažno, ali ne maksimalnom silom. Odvijačem se zateže svaki vijak dok ne pritisne žicu kako bismo dobili dovoljno čvrstu vezu. 

Kod ugradbenih utičnica potrebno je obaviti sav ovaj postupak kao i kod vanjskih, ali je njih potrebno i gipsom učvrstiti u unutrašnjost zida.

pričvršćivanje utičnice

 

Testiranje utičnice

Kućne utičnice napajaju se naponom od 220 V. Kada je napajanje uključeno, važno je znati da postoji stvarna određena opasnost za osobu koja testira utičnicu. Postoji nekoliko načina testiranja utičnica.

Utičnica se može provjeravati pomoću ispitivača napona. Ovi mali uređaji doslovno pomažu u sprječavanju ozljeda ili smrti uslijed slučajnog električnog udara. Samo je potrebno držati pokazivač jedan centimetar od žice, a ispitivač će svjetlom pokazati ako je otkrivena struja.

Drugi način ispitivanja utičnica je uređajem koji se zove multimetar. Postoje digitalni i analogni, ali sa sve većim razvojem tehnologije došlo je do sve većeg korištenja samo digitalnih multimetara. Ovo je uređaj kojim se može mjeriti napon, struja, otpor, ali i kapacitet, pa je samim time jako korisna sprava za testiranje razne električne opreme.

Samostalno postavljanje vanjske utičnice iznimno je praktično. Međutim, u ovakve pothvate ne bi trebali ulaziti apsolutni amateri i ljudi bez imalo iskustva u ovom području budući da ovakvi poslovi mogu biti opasni po zdravlje i život čovjeka. Ako volite samostalno odrađivati projekte po vlastitoj kući i uživate u renovacijama, a uz to imate iskustva s ovakvom vrstom poslova, slobodno se možete upustiti u projekte izmjenjivanja i postavljanja utičnica u vlastitom domu i biti sam svoj majstor.