email: info@elektromaterijal.hr tel: +38521569782 Facebook Instagram LinkedIn
Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Komparacija
Favoriti
Prijavi se
Prijavi se
Što znači RGB?
21. 02. 2023.

Što znači RGB?

LED rasvjeta se u današnje vrijeme sve više koristi zbog mnogih prednosti koje ova vrsta elektromaterijala donosi. Životni vijek ovakvih žarulja puno je duži od onih klasičnih te su energetski učinkovitije, što znači da im je potrebna puno manja snaga da bi postigle isti svjetlosni tok kao obična rasvjeta, što će automatski smanjiti račune za električnu energiju.

LED rasvjeta i LED trake, a posebno one pametno postavljene, oduševit će svakoga tko ih vidi. U današnje vrijeme, s razvojem tehnologije, postoje i mnogi novi načini kontroliranja LED osvjetljenja, primjerice daljinskim upravljanjem ili pomoću raznih alata kao što su Alexa, Google Assistant i slični danas dostupni uređaji i alati koje povezujemo s mobitelom za još lakše upravljanje.

 

Što je RBG LED?

Sama oznaka RBG je akronim i sastavljena je od naziva tri boje na engleskom jeziku: crvena, plava i zelena (Red, Green and Blue = RGB). Tu se radi o trima bojama koje su takozvane ‘osnovne boje’ te koje možemo koristiti za dobivanje bilo koje druge boje koje ljudsko oko može vidjeti. 

Ukoliko se sve tri boje pomiješanju maksimalnim intenzitetom (100%), dobijemo bijelu boju. Ako se boje pomiješaju u svom minimalnom intenzitetu (0%), onda se dobije crna boja. Drugim riječima, ako miješamo jednake i stopostotne dijelove ovih boja, dobit ćemo svjetlo, a ako ih miješamo u 0%-tnom intenzitetu, dobit ćemo tamu.

RGB LED rasvjeta

 

Kako radi RGB LED?

Pomoću RBG LED svjetla mogu se, naravno, proizvesti crvena, zelena i plava svjetla, ali ako uzmemo u obzir i pametno iskoristimo intenzitet svake LEDice, možemo proizvesti i razne druge boje. Primjerice, ako želimo proizvesti zelenu boju, postavit ćemo zelenu LEDicu na najjači intenzitet, a ostale na najmanji. Ako želimo bijelu boju, sve ćemo ih postaviti na najjači intenzitet.

Budući da su različite LEDice postavljene jako blizu, naše oko vidi samo rezultat kombinacije ovih triju boja, a ne vidi svaku od boja pojedinačno. Za postavljanje i upravljanje intenzitetom koristi se PWM signal. Za ovakvu vrstu rasvjete vrlo je bitno prigušivanje. PWM tehnologija zatamnjivanja (Pulse Width Modulation) je trenutno najperspektivnija metoda zatamnjivanja. Ova se metoda naziva metodom zatamnjivanja širine impulsa i njome se svjetlina mijenja promjenom širine impulsa.

 

Prednosti RGB LED-a

Razne su prednosti LED žarulja, a posebno onih u boji koje koriste RBG tehnologiju. Obojena LED svjetla ne samo da izgledaju dobro, zbog čega se koriste na raznim mjestima i površinama, nego nude i bezbrojne opcije kombiniranja svjetla da bismo dobili razne boje. Postoji preko 16 milijuna boja koje možemo dobiti od ove vrste osvjetljenja. Ako ovdje ne možete pronaći boju koja vam odgovara, onda ona možda i ne postoji.

Ova vrsta osvjetljenja, uz to što jako dobro izgleda, je i zdrava i opuštajuća za vaše tijelo. Smatra se da LEDice u boji u vaš dom mogu donijeti terapeutske prednosti, primjerice zeleno svjetlo se smatra opuštajućim, a roza svjetlo je romantično i donosi osjećaj ljubavi u dom.

Mnogi smatraju da će LED rasvjeta, budući da je tako jaka, emitirati puno topline, ali to ne može biti dalje od istine. LEDice koriste puno manje energije od tradicionalnog svjetla, pa su samim time energetski učinkovitije, štede vam novac, a ne griju se bespotrebno kao što to rade obične žarulje, koje pritom griju i prostor emitiranjem topline.

 

Primjena RGB LED-a

RGB LED osvjetljenje se koristi za postavljanje raznobojnih svjetlosnih naglasaka na različite uređaje ili na namještaj, kako bismo svjetlošću poboljšali svoj životni prostor i kako bismo jednako osvijetlili svaki dio prostora koristeći različite boje svjetlosti: toplo svjetlo, neutralno svjetlo, dnevno svjetlo ili svjetlo različitih boja.

Raspon korištenja RGB LED osvjetljenja je gotovo neograničen. Ova tehnologija zauzima vrlo malo mjesta i ono što je nekada bilo smatrano revolucionarnim pothvatom danas je prisutno u gotovo svakom domu. Može se koristiti za svjetlo na jednom mjestu, za efektno osvjetljenje u kuhinji ili dnevnom boravku, za osvjetljenje terasa ili ulaza u kuću ili osvjetljenje staza ili prilaza kući.

Jednostavan odabir boje nudi razne mogućnosti pa je tako moguće jednim klikom promijeniti čitavu atmosferu u kući, uredu ili stanu, bilo da želite postići romantičan ugođaj, zabavan ugođaj za druženje s prijateljima ili umirujuću atmosferu nakon dugog dana na poslu. RGB LED osvjetljenje nudi i ravnomjerno svjetlo za kutke za čitanje ili bilo koje mjesto na kojem želite što više umanjiti pritisak na tijelo i naprezanje očiju.

primjena RGB rasvjete

 

Primjeri RGB LED rasvjete

Postoje razni kreativni načini osvjetljavanja vašeg doma korištenjem unutarnje LED rasvjete, LED traka i različitog RGB LED osvjetljenja. Najviše se koriste LED trake jer su raznovrsne i lako se postavljaju i u najmanje utore i kutke vaše kuće.

Moguće ih je postaviti na vrh zida, između zida i stropa kako bismo uljepšali prostor i učinili ga zanimljivijim, ali i naglasili detalje. Moguće ih je postaviti na ulaz u kuću, u kupaonicu kao atmosfersko svjetlo ili ispod ili iznad kuhinjskih ormarića. Mogu se postaviti i na ogledala, gdje daju taman dovoljno svjetlosti te vam daju takozvani ‘soft glow’ koji će biti idealan za selfieje.

Dodavanje LED traka na vaše pokućstvo daje jedinstven sjaj svakoj sobi te će svaki mali prostor učiniti većim. Mogu se postaviti na kauče, garniture, stolove, krevete, iza TV-a, iza komoda… Opcije su neograničene.

Postavljanje LED traka na nekakve električne uređaje ne samo da će ih uljepšati i privući pažnju na njih (računala, televizore itd.), nego će i smanjiti naprezanje oka dok ih koristite. Bezbrojne su mogućnosti korištenja ove vrste osvjetljenja, a gdje ćete ih vi postaviti ovisi samo o vašoj mašti i mogućnostima.

LED rasvjeta je definitivno novi hit u osvjetljivanju prostora. Osim toga što donosi mnoge prednosti kao što izdržljivost, učinkovitost i raznovrsnost, ugodna je za oči, ali je i ugodnog izgleda. Ako do sada već nemate ovakvu rasvjetu u kući, što čekate?

 

FAQ

Kako odabrati transformator za LED trake?

Transformatori koji služe za pretvorbu električne energije vrlo su važan dio elektromaterijala. LED transformatori se koriste za pretvaranje visokog napona na odgovarajuću razinu koja će odgovarati LED rasvjetnim tijelima.

Kod odabira transformatora vrlo je važno odrediti pravilnu razinu napona na koju se on spaja. Nepravilno postavljen napon može dovesti do cijelog niza problema te uvelike utjecati na duljinu životnog vijeka i učinkovitost LED rasvjetnih tijela.

Što znači kratica RGB?

Kratica RBG je anagram koji je sastavljen od nazive triju osnovnih  boja na engleskom jeziku: Red (crvena), Green (zelena) i Blue (plava). Ove tri boje se smatraju osnovnim bojama i koriste se u računalnom svijetu, svijetu televizora i, između ostalog, svijetu rasvjete.

Kombiniranjem ovih triju boja u određenim intenzitetima moguće je dobiti bilo koju drugu boju koja je vidljiva ljudskom oku, odnosno sve skupa više od 16 milijuna različitih boja.