email: info@elektromaterijal.hr tel: +38521569782 Facebook Instagram LinkedIn
Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Komparacija
Favoriti
Prijavi se
Prijavi se
Usporedba LED i obične žarulje
10. 02. 2023.

Usporedba LED i obične žarulje

Razvojem tehnike na tržište svakodnevno dolaze mnogi novi i napredniji uređaji. Često je teško razlučiti što je uistinu bolje od onog tradicionalnog na što smo navikli. Tako je i sa žaruljama. Svi smo čuli za LED žarulje koje se već neko vrijeme promoviraju kao bolja alternativa. U ovome članku upoznati ćemo vas sa novom generacijom elektromaterijala i dati vam kratku usporedbu sa do sada korištenim žaruljama kako biste shvatili osnovne razlike i lakše se opredijelili za vama primamljiviju opciju.

Razlike između LED i običnih žarulja

Svjetleće diode (popularnije kao LED žarulje) i obične žarulje sa žarnom niti dvije su najčešće korištene opcije rasvjete. Iako obje služe za osvjetljavanje prostora, razlikuju se u pogledu učinkovitosti, životnog vijeka, cijene i utjecaja na okoliš. Prije usporedbe po ovim kategorijama, ukratko ćemo vas uvesti u osnove LED rasvjete.

razlike LED i običnih žarulja

 

Što su LED žarulje?

Svjetleće diode (LED – Light Emitting Diodes) mali su poluvodički uređaji koji proizvode svjetlost kada kroz njih prođe električna struja. LED svjetiljke su energetski učinkovita i ekološki prihvatljiva rasvjetna rješenja koja posljednjih godina dobivaju na popularnosti. Izrađuju se od galija, arsena i fosfora. Osim za regularnu rasvjetu, omogućuju i razne boje svjetlosti, što ih čini mnogo korisnijima od običnih žarulja. Mogu se lijepiti po zidovima ili uz rubove kreveta kao trake, a često imaju i opciju mijenjanja boje pa su savršene za svaki ugođaj.

Prednosti LED žarulja

Kako postaju sve popularnije u upotrebi, postavlja se pitanje koliko su LED žarulje zapravo bolje od onih na koje smo navikli. Odgovor je, zapravo, da su mnogo bolje u više kategorija, od jačine, trajanja pa do korisnosti. Evo nekoliko prednosti LED žarulja nad običnima.

Ključna razlika između LED i žarulja sa žarnom niti je njihov vijek trajanja. LED svjetla mogu trajati 25.000 sati ili više, u usporedbi s 1.200 sati za žarulje sa žarnom niti. To znači da biste žarulje sa žarnom niti morali mijenjati mnogo češće nego LED svjetla, što bi s vremenom dovelo do većih troškova održavanja.

Što se tiče utjecaja na okoliš, LED svjetla su održivija opcija u usporedbi sa klasičnim žaruljama. LED svjetla izrađena su od netoksičnih materijala, ne sadrže opasne tvari poput žive i mogu se reciklirati, dok žarulje sa žarnom niti mogu sadržavati živu koja je iznimno štetna za okoliš i za ljude ako se nađe u bliskom kontaktu s njima. Uz to, duži vijek trajanja LED žarulja rezultira i stvaranjem manje količine otpada.

Vrijedi spomenuti i kvalitetu svjetla koju proizvode LED i žarulje sa žarnom niti. LED svjetla imaju viši indeks reprodukcije boja (CRI) u usporedbi sa žaruljama sa žarnom niti, što znači da mogu proizvesti točniji i živopisniji prikaz boja. LED svjetla također imaju mogućnost proizvodnje šireg raspona boja i mogu se prilagoditi različitim temperaturama boja, što ih čini prikladnim za različite primjene rasvjete, kao što je rasvjeta za zadatke i rasvjeta za raspoloženje. 

Nasuprot tome, žarulje sa žarnom niti ograničene su u smislu temperature boje i reprodukcije boja, što ih čini manje prikladnima za primjene koje zahtijevaju točan prikaz boja. Vjerojatno ste i sami primijetili koliko prostorija izgleda šturijom kada je obasjana klasičnom žaruljom, a koliko je življa kada posjeduje unutarnju LED rasvjetu.

Cijena LED rasvjete je viša u usporedbi sa žaruljama sa žarnom niti, ali one nude dugoročne uštede u pogledu potrošnje energije i troškova održavanja. LED svjetla troše manje energije i traju dulje, što znači da biste ih morali rjeđe mijenjati, što bi rezultiralo nižim troškovima održavanja tijekom vremena. Uz to, LED svjetla također mogu biti dugoročno isplativija jer, budući da koriste manje energije, stvaraju i manje topline, smanjujući troškove hlađenja u zgradama i domovima.

prednosti LED žarulja

Štednja energije

Ono što najviše privlači ljude jest činjenica da je učinkovitost LED rasvjete znatno veća u usporedbi s tradicionalnim žaruljama. LED svjetla su do 80% učinkovitija od žarulja sa žarnom niti i mogu smanjiti potrošnju energije za 50-75%. To je zato što LED diode proizvode više svjetla po jedinici potrošene energije u usporedbi sa klasičnim žaruljama. 

Također, LED svjetla emitiraju vrlo malo topline, što doprinosi njihovoj većoj učinkovitosti. Nasuprot tome, žarulje sa žarnom niti stvaraju puno topline, što rezultira time da se značajan dio korištene energije gubi kao toplina.

Usporedba snage

Kao što je navedeno iznad, LED žarulje troše do 75% manje energije od klasičnih žarulja. Usporedbom snage LED žarulja s onim običnima postaju još primamljivije. Regularna LED žarulja radi na snazi od 7.5W do 17W, dok obične žarulje koriste 25W do 100W. Dugoročno, korištenje LED žarulja je daleko isplativije, a i bolje za okoliš.

Zaključak

LED rasvjeta i tradicionalne žarulje sa žarnom niti dvije su popularne opcije rasvjete, ali se značajno razlikuju u pogledu učinkovitosti, životnog vijeka, cijene, utjecaja na okoliš i kvalitete svjetla. LED svjetla su učinkovitija, imaju dulji životni vijek i ekološki su prihvatljivija u usporedbi sa žaruljama sa žarnom niti. Međutim, LED svjetla su naizgled skuplja u usporedbi sa običnim žaruljama, ali nude dugoročne uštede u smislu potrošnje energije i troškova održavanja. U konačnici, izbor između LED i žarulja sa žarnom niti ovisit će o vašim specifičnim potrebama i prioritetima za rasvjetu.